2022-05-02 10:57:20• hírek • Szatmár.ro

Orgona Néptáncfesztivál Egriben

A Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, az Egri Csodaszarvas néptáncegyüttes és Egri Község Polgármesteri Hivatala május elsején tizedik alkalommal szervezte meg az Orgonafesztivált – tájékoztat a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont közleménye.

A rendezvényt Elek György, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont referense nyitotta meg. Elmondta, az egyre nagyobb ütemben globalizálódó világban háttérbe szorulnak a helyi értékek és hagyományok, éppen emiatt nő meg a szerepük az olyan rendezvényeknek mint az egri Orgona Néptáncfesztivál. A rendezvény az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt elmaradt, így két év megszakítás után rendezhették meg idén a jubileumi alkalmat.



Emlékeztetett arra, hogy az Egri Csodaszarvas néptáncegyüttes Szatmár megye legismertebb hagyományőrző csoportjai közé sorolható, jelen van nem csak a megyei, hanem országos és nemzetközi fesztiválokon, illetve kulturális rendezvényeken. Ebből a csoportból nőtt ki a Szamoshát néptáncegyüttes, az egyetlen megyei rangú magyar néptáncegyüttes.

Elhangzott, minden közösségnek el kell eldöntenie, hogy megőrzi a helyi szokásokat, az évszázadok alatt kialakult helyi értékeket, vagy lemond azokról és beolvad a különböző érdekcsoportok által irányított divathullámokba. Azok, akik megőrzik a közösségük sajátos értékeit, azzal csak gazdagabbak lesznek, többek azoknál, mint akik nem teremtenek, hanem lemásolják az ideig-óráig tartó kordivatot. Éppen ezért Elek György arra biztatta az egrieket, hogy ne hagyják abba az elkezdett értékőrző tevékenységeiket, sőt vonják be azokat a közösségeket is, amelyek még nem rendelkeznek hasonló tapasztalatokkal, és az általa képviselt intézmény nevében támogatásáról biztosította a szervezőket.



Szabó Elek, a község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Egriben hagyománnyá vált, hogy minden májusban megrendezik az orgonafesztivált. Kivételt képezett az utóbbi két év, amikor a járványhelyzet miatt elmaradtak a közösségi rendezvények. Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy az egriek — és más települések lakói — szívesen ellátogatnak a néptáncfesztiválokra, mert szeretik azt. A jövőben ezeket a rendezvényeket össze fogják kapcsolni az épülő csűrszínház rendezvényeivel.

A község kultúrotthona mögött lévő szabadtéri színpadon a következő néptánccsoportok léptek fel: a Szatmár megyei Szamoshát néptáncegyüttes, az avasújvárosi Kispiros néptánccsoport, a mezőmadarasi Árvalányhaj néptánccsoport, az Egri Csodaszarvas néptánccsoport, a szamosújvári népi zenekar, a zilahi Terbete néptáncegyüttes, a szárazberki Lehajló Rozmaring néptánccsoport, a szilágyszéri Kukurók néptánccsoport, a szamosújvári Kaláka néptánccsoport, a szamosújvári Kiskaláka néptánccsoport, népdalokat énekelt Kása Petra.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: